woensdag 9 oktober 2013

Ken je het R.O.M-project?

Wij kregen een mailtje van Sandra De Kerf, verantwoordelijke scheidsrechters bij de club VK Tielrode. Zij hebben een project opgestart met de naam R.O.M. wat staat voor Respect, Overtuiging en Motivering.
Onderstaand een woordje uitleg. Een scheidsrechter is van cruciaal belang in het hedendaags voetbal. Zonder scheidsrechters kunnen we niet voetballen.
Dat is altijd zo geweest dus daar is er niets veranderd. Het is een algemene trend in onze maatschappij dat men minder tot geen respect toont tegenover diegenen die de macht in handen hebben. Verder wordt er meer gestreden, gekampt. Wedstrijden zijn veel spannender en intenser. Als club vinden we het belangrijk dat ook deze mensen na een wedstrijd tevreden de hand kunnen schudden met de spelers en met een goed gevoel de grasmat kunnen verlaten. Met dit doel voor ogen maakt VK Tielrode graag plaats vrij voor de man in het zwart.
RESPECT
Volgens R.O.M onderscheiden we drie verschillende groepen van scheidsrechters: - De generatiegroep, bijvoorbeeld van vader op zoon.
- De tweede groep zijn mensen die in de arbitrage gestapt zijn omwille van een blessure, toch iets willen betekenen voor het voetbal en kiezen om scheidsrechter te worden.
- De derde groep zijn mensen die in eerste instantie niet aan arbitrage denken. Heerst er een drempelvrees? Wat vinden mijn vrienden ervan? Deze laatste groep wil onze club bereiken. Wij willen mensen overtuigen om te laten proeven van de arbitrage door ze in te zetten om wedstrijdjes te fluiten in hun eigen club. Dit noemen we dus scheidsrechter werving.
OVERTUIGING.
Rekrutering van clubscheidsrechters in clubs is belangrijk. Maar ook al hebben we deze prachtige mensen, is het van heel groot belang dat we ze blijven motiveren en stimuleren om verder te doen. VK Tielrode heeft sinds kort een referee ambassador. I.s.m. de club en een jonge scheidsrechter die mee het project co├Ârdineert zullen wij onze clubscheidsrechters hulp bieden waar nodig. Bijkomend voegden we een meldpunt in op onze website. Op deze manier gaan we onze clubscheidsrechters en omgeving binnen de club bijstaan waar nodig. Op vertrouwelijke basis kunnen ze hier terecht om eventuele klachten te melden.
MOTIVERING
Het R.O.M – project is door tal van scheidsrechters uit eerste nationale gelezen en voorgedragen aan KBVB.
Sommige refs deelden hun mening met ons en deze bleken uiterst positief te zijn. Wij zijn er van overtuigd dat de medewerking van onze scheidsrechters uit hogere afdelingen kan toedragen tot een nog betere rekrutering en behoud van scheidsrechters. Omdat ervaringen delen met elkaar over hun fantastische hobby belangrijk is hebben wij een digitaal platform in open visie methode met medewerking van 9 refs uit 1ste klasse die jonge mensen hopelijk zal aanzetten om te kiezen voor de hobby van scheidsrechter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten